Nederpop-maar-dan-anders, Lucky Fonz III heeft nieuwe album 'Hemellichamen'!

Neder­pop-maar-dan-anders, Luc­ky Fonz III heeft nieu­we album Hemel­li­cha­men’!

Lucky Fonz III heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als één van Nederlands beste songwriters en zijn nieuwe album ‘Hemellichamen’ bevestigt deze reputatie. ‘Hemellichamen’ staat vol Nederpop-maar-dan-anders. Soms melancholisch, dan weer extatisch, soms hartverscheurend, dan weer hilarisch: een ontroerende verzameling nieuwe songs, door 3voor12 al bestempeld als één van de meest veelbelovende Nederlandse releases van voorjaar 2022. ‘Hemellichamen’ komt uit op 11 maart in Nederland en België. Op 11 maart start ook de gelijknamige clubtour en op 28 mei 2022 doet hij ook de Nieuwe Nor (tickets!) aan.


Volledig eigen stijl
Na zijn door pers en publiek gewaardeerde albums ‘In je Nakie’ en ‘Multimens’ is ‘Hemellichamen’ volgens Lucky zelf, “...qua muziek een poging om al mijn uiteenlopende invloeden, van folk en house tot chansons, samen te smelten tot een volledig eigen stijl”. Dat blijkt uit dansbare hits als ‘Ik ben een sukkel’ en ‘Toedeloe’, maar ook uit de diepgang van albumopener 'Kwantumwetenschapper'. Lucky schreef, componeerde en produceerde alle songs op ‘Hemellichamen’ zelf. Sven Hamerpagt wordt in de credits genoemd als belangrijkste mede-producer.

Hoewel de liedjes op ‘Hemellichamen’ voor het eerst in opgenomen vorm naar buiten komen, bestaat meer dan de helft al in een live-vorm. Ze zijn als onderdeel van de theatershow ‘Buiten de Lijnen’ (2020/2021) al meegezongen en soms zelfs al gecoverd. “Die liedjes bestaan dus al, ze leven en hebben zichzelf bewezen. Ik heb ze zelf ook vaak genoeg gezongen om hardop te durven stellen: deze liedjes hebben een duurzame kwaliteit. De melodieën zijn mooi, en de teksten raken wat ze moeten raken”.

Ware poëzie
Inhoudelijk is het album volgens Lucky een intiem verslag van de menselijke poging om zich te verhouden met alle mogelijke hemellichamen. Planeten en sterren staan, omdat er immers van alles in geschreven zou staan, symbool voor het lot. Daarnaast verwijst de titel ‘Hemellichamen’ naar alle lichamen om je heen die je ziet of denkt te zien. “Ware poëzie is gelukkig geen kruiswoordraadsel met een oplossing aan het eind”, vertelt Otto. “Ik ben zelf ook nog aan het ontdekken waar ‘Hemellichamen’ allemaal over gaat”.

Het hoesbeeld van 'Hemellichamen' is geschoten door Sanja Marušić, de topfotografe die eerder de befaamde hoes van Lucky's album 'In je nakie' schoot. Lucky: "Ik ben trots op mijn langdurige samenwerking met Marušić. Met haar coverbeeld waarin ik zowel lijk te vallen als op te stijgen, heeft ze het poëtische gevoel van het album prachtig gevangen”.

Lucky Fonz III (Otto Wichers) heeft de afgelopen jaren een bijzondere plek verworven in ons cultureel landschap. Als singer-songwriter maakte hij zeven albums met eigenzinnige indiepop. Als live-performer veroverde hij zowel de clubs als festivals zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook het cabaretpubliek. Niet voor niets riep VPRO’s 3voor12 Lucky op basis van zijn live- reputatie uit tot één van de meest invloedrijke artiesten van Nederland. Ook op TV maakte hij furore; als muziekkenner bij programma’s als DWDD en Pauw, deelnemer aan De Slimste Mens én deskundige op het gebied van psychische stoornissen. Als schrijver publiceerde Lucky Fonz III diverse columns, gedichten en korte verhalen.

Na zijn succesvolle theatertournees en verrassende festivaloptredens keert Lucky Fonz III dit voorjaar met ‘Hemellichamen’ terug naar de clubzalen van Nederland (tour data).

Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies