"̈Feest, zweet, bier in de lucht, knuffelen, koprollen, zoenen en f ̈cking hard knallen"

“̈Feest, zweet, bier in de lucht, knuf­fe­len, kop­rol­len, zoe­nen en f ̈cking hard knallen”

Op vrijdag 29 september staan in de Nieuwe Nor de Sons op het podium. Een veelbelovende band uit België, die met hun mengelmoes van (post)punk, noise en garagerock de laatste jaren als een komeet omhoog geschoten is en kort geleden zelfs nog op Pinkpop stond. Voor enkelen van U zullen ze dan ook waarschijnlijk niet meer echt een introductie nodig hebben. Voor diegenen waar dat wel voor nodig is heeft onze reporter Jens Rademakers een interviewtje met de band kunnen fixen om ze eens echt aan U voor te stellen. Hier zijn de Sons:

JR: Jullie bandnaam 'Sons' is een simpele, maar doeltreffende naam. Aan de bandnaam hangt ook een leuke anekdote vast: de vaders van de bandleden waren bevriend. Nog steeds? En wat vinden ze van de band?
SONS: Onze vaders zijn absoluut nog bevriend. Ze delen ook hetzelfde stamcafé. Ze zijn uiteraard supertrots op ons en zijn grote fan van onze muziek. Deze muziek laten ze zelfs door de jukebox draaien in datzelfde café.

JR: Muzikale invloeden halen jullie uit bands als de Ramones, The Stooges, The Cramps en Black Sabbath. Hulde. Maar dat is meteen ook de perfecte greep in mijn eigen platenkast. En ik ben 53. Hoe komt het, dat jonge gasten zoals jullie zich net door die rauwe eenvoud van een paar decennia geleden laten inspireren?
SONS: Het is de energie in die bands die altijd overeind zal blijven en het is net die energie wat ons aanspreekt. Ook hebben we deze muziek meegekregen van onze vaders toen we jonger waren. We laten ons ook inspireren door meer hedendaagse rockmuziek zoals de Californische garage rock scene met Ty Segall en Oh Sees op kop maar ook door postpunk zoals Idles of Shame. Wat we geregeld in de bus na een optreden opzetten is Thunderdome. Iets volledig anders, maar daar vind je ook diezelfde energie in terug.
JR: Jullie komen oorspronkelijk uit Melsele, een dorp in Oost-Vlaanderen, bij Beveren. Het is een cliché, maar veel goede bands ontstonden ergens in een dorpje achteraf. Hoe zag het muzikale-en uitgaansleven er voor de Sons in die buurt uit? En welke impact heeft dat op het begin van de band gehad?
SONS: Melsele is een boerendorp maar in onze tienerjaren was er voor een dorp wel een grote rock- en punk scene. Iedereen die je kende speelde wel in een bandje. Veel van die bands waren geïnspireerd door Blink 182, Lagwagon, NOFX en andere bands van die tijd. Zo speelden wij vier ook nog in veel andere bands vroeger vooraleer SONS werd gevormd. Die bandjes kregen in Melsele vaak de kans om te spelen in de plaatselijke jeugdhuizen en kleine tentfestivals op de lokale markt. Als je het vandaag de dag bekijkt hebben al deze rock shows plaats moeten maken voor fuiven met dj's.

JR: Jullie waren begin 2018 een van de eindwinnaars in een talentenwedstrijd van Studio Brussel. In april 2019 kwam jullie eerste album, ̈Family Dinner ̈, uit. De podia waar jullie in korte tijd op stonden waren ook bepaald niet mis: Lokerse Feesten, Suikerrock, Pukkelpop, Rock Werchter...da ́s een verdomd imposant rijtje! The sky is the limit. En dan komt er corona en ligt alles dik 2 jaar plat. Hoe zijn jullie daar als band mee omgegaan?
SONS: Wij hebben eerst een korte pauze ingelast omdat we van een druk jaar kwamen maar we zijn vrij snel terug in ons repetitiekot gestapt om van de gelegenheid gebruik te maken om aan die tweede plaat te beginnen schrijven. Hier hebben we dan ook onze tijd in gestoken.

JR: We hadden onlangs in Heerlen een lezing over het begrip ̈punk ̈ en hoe punk iedere keer op nieuwe generaties overgaat. Jullie muziek heeft met zijn post-punk en garagerock-invloeden natuurlijk een sterke associatie daarmee. Maar betekent het als begrip, buiten die smalle, muzikale definitie, nog meer voor jullie? Waar gaan jullie teksten zoal over?
SONS:
Ik denk dat punk vooral gaat over spelen wat je wil en zeggen wat je wil. Ondanks de beperkte muzikale achtergrond en ongeacht hoe je eruitziet, wie je bent of wat je doet in het leven. Onze teksten gingen op de eerste plaat vooral over feesten, uitgaan en bier drinken. Maar na die corona periode hebben we heel veel met elkaar liggen praten en hebben we heel veel zien gebeuren in de wereld. Oorlog, Black Lives Matter, homofobie,... noem maar op. Allemaal dingen die ons raken en waar we op de tweede plaat toch iets meer over kwijt wilden.

JR: In 2022 kwam jullie tweede album uit, 'Sweet Boy'. Ik heb gelezen, dat jullie met 'Sweet Boy' een (ik citeer) 'introspectieve stance' namen. Bandleden die worstelden met levensvragen en identiteitscrises. Ik ben even zo vrij het te vragen: Had dit met de corona periode te maken (ik heb zelf in die tijd en tot de dag van vandaag flink wat jonge mensen om me heen daarmee zien worstelen, vandaar dus de vraag)? Of zat dat er hoe dan ook aan te komen?
SONS: Ik denk niet dat corona er iets mee te maken had. Het ging vooral over het feit dat we allemaal ouder werden en de leeftijd bereikten waar mensen snel iets van jou verwachten. Heb je al een huis? Heb je al kinderen? Wanneer ga je trouwen? Al die vragen die je familie op het familiefeest aan je stellen. Dan kwam de vraag bij ons op of je dit allemaal moet volgen of niet?

JR: Hoe zijn tot nu toe jullie ervaringen met het Nederlandse clubcircuit? En hoe was Pinkpop, waar jullie onlangs stonden?
SONS: Onze ervaringen met Nederland zijn uitermate geweldig! Wij komen zeeeeeer graag naar Nederland. Dat vooral omdat het Nederlandse publiek nauw aan ons hart ligt. Zoals op Pinkpop maar ook op andere shows gaan jullie er altijd volledig voor. Het is altijd feest. In België kan het publiek soms net iets afwachtender zijn.

JR: Tot slot: Wat kunnen we van de Sons in de Nieuwe Nor verwachten?
SONS:
Feest, zweet, bier in de lucht, knuffelen, koprollen, zoenen en f ̈cking hard knallen. Tot dan!

JR: Hartelijk dank voor het interview en tot vrijdag 29 september. Nu al zin in!

(Jens Rademakers / Nieuwe Nor - augustus 2023)

Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies