"Ploegendienst komt terug!"

Ploe­gen­dienst komt terug!”

Blogger Jens Rademakers laat regelmatig zijn licht schijnen op onze hardere programmering. Deze keer zijn twee ervaringen met Ploegendienst, de punk-formatie rondom Ray Fuego die, na een memorabele show op Booch?, op 12 januari terug komt naar Heerlen.

"De eerste keer dat ik Ploegendienst live zag zal ergens in 2018 of 2019 zijn geweest, op een prestigieus hardcore festival. De band speelde daar die bewuste dag al vrij vroeg en trok mijn aandacht met hun compromisloze old school hardcore punkstijl. Tenminste weer eens heel wat anders, waar beatdowns en chugga chugga het speelveld zijn gaan domineren. Helaas irriteerden wat tribale driftjes van een groepje skinheads die in de richting van de band stonden te etteren en te zuigen ('want Amsterdams'…de band leek het zelf gelukkig niet echt te merken) me zo, dat ik op gegeven moment maar naar een andere zaal ben gelopen. Het was sowieso niet mijn dag. Met een uiterst vervelende, late (ploegen)dienst nog in de benen was mijn tolerantielevel al vrij laag en ik geloof, dat ik op de helft van het festival al naar huis ben gegaan. Aan Ploegendienst had het in ieder geval zeker niet gelegen.

De tweede live-ervaring met Ploegendienst was een stuk aangenamer. We zijn nu een jaartje of 4 verder en de band staat in 2023 op ons eigen BOOCH?-festival, dat weer nieuw leven ingeblazen is. En alweer knalt de band er vol in, nu voor een dankbaarder publiek, waarbij een nu al legendarische foto bij hun optreden (de stagedive en koprol tegelijkertijd, 'a la JJ Bloodclot') symbool staat voor de atmosfeer op het herboren BOOCH?: één groot feest! En Ploegendienst heeft daar met hun geweldige optreden zeker aan bijgedragen.

Ploegendienst is hardcore punk zoals het hoort. Een mix van snelle hardcore en oude streetpunk. Een muzikale sloophamer, begeleid met Nederlandse teksten, over alles wat je in het dagelijks leven het bloed onder de vingernagels uit kan halen. En de fenomenale frontman Ray Fuego zal het jullie godverdomme laten weten!

Zie jullie 12 januari in de pit. Iedereen los, ouwhoer!"

Jens Rademakers, november 2023

Jens Rademakers
Jens Rademakers schrijft en luistert het liefst naar harde muziek en is een fervent bezoeker van de Hard In Heerlen-avonden. Ook schrijft hij voor De Afgrond. Samen met Michel Lemaire is hij drijvende kracht achter het boek 'The Post Industrials: de subculturen van Heerlen en omstreken'. Dit fotoboek, dat in 2023 is verschenen, brengt meer dan 30 persoonlijke herinneringen van (oud)inwoners van de regio Parkstad samen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies