door Jens Rademakers
"Van onze scene, voor onze scene… ben er deel van!"
Ik schreef ooit dat "hardcore punk altijd thuis komt in de Oostelijke Mijnstreek". Wie de geschiedenis van de hardcore punk in de regio een beetje kent, weet dat dat zeker geen gezwollen uitspraak is. Maar ook al ligt er een prachtig stukje geschiedenis (geschiedenis die overigens tot op het huidige moment nog steeds geschreven wordt en waar nog steeds nieuwe hoofdstukjes aan toegevoegd worden - afijn, zie het interview hieronder): Een echt groot festival hadden we nog niet. Tot vorig jaar dan, toen het prestigieuze Rise or Die-festival in de Nieuwe Nor aftrapte.
Zaterdag 5 oktober dus voor de tweede keer Rise or Die! En daar zullen alle hardcore punks en aanverwante liefhebbers zich terecht al ontzettend op verheugen. Hoe is de actuele stand van zaken? En wat kunnen we dit keer allemaal verwachten? Niets logischer dan initiatiefnemer, mede-organisator en Born From Pain-zanger Rob Franssen hierover eens een paar vraagjes te stellen...
(J) Vorig jaar nam "Rise or Die" als nieuw hardcore festival de aftrap. Dit jaar dus de tweede keer. Hoe vond je dat het de eerste keer was gegaan?
R: De eerste keer was de complete line-up vrij laat rond en hebben we het organiseren ietwat onderschat. Wat dat betreft was het allemaal wel wat stressvol en liep het niet helemaal zoals we hadden gewild. Ook de opkomst had beter gekund. We hebben bij de eerste editie het geheel beperkt tot alleen de kleine zaal in De Nieuwe Nor (dat gaat overigens de komende versie uitgebreid worden naar ook de grote zaal). Desalniettemin was het een heel geslaagde dag met een afwisselende line-up aan bands, een heel goede sfeer en uiteindelijk een volle kleine zaal. Al met al een goede start
(J) Waarom vond je het belangrijk om zo'n groot hardcore festival in de Nieuwe Nor te beginnen? En heeft dat ook te maken met de aanzienlijke rol die de hardcorebeweging altijd in de regio heeft gespeeld?
R: Toen Johan nog directeur was in de Nieuwe Nor, vroeg hij aan ons (Born From Pain) of wij het niet interessant zouden vinden om een jaarlijks indoor festival te cureren en zelf te spelen als een van de speerpunten van de lokale harde muziek scene. Aangezien wij onze roots uiteraard diep in de hardcore hebben, werd het een hardcore festival, al hebben we al uitstappen gemaakt en zullen we ook uitstappen maken naar aanverwante genres.
Zoals je zelf al zegt, hardcore heeft in de regio altijd een grote rol gespeeld in het alternatieve muziekcircuit. Aangezien wij daar een directe exponent van zijn, zagen wij het creëren van zo'n event wel zitten. De Nieuwe Nor geeft mede de mogelijkheid om bands van een bepaald kaliber naar Heerlen te halen die er anders misschien niet zouden spelen. Dat maakt, samen met onze connecties, dat we potentieel iets kunnen neerzetten dat anders alleen in de meer gerenommeerde/gefrequenteerde venues in het land (of buitenland) plaatsvindt. Daar zijn we ook wel een beetje trots op. Heerlen en omstreken heeft door de jaren heen altijd een sterke harde muziek/hardcore scene gehad. En die verdient ook bands die anders misschien niet hier spelen.
(J) "Rise or Die" heeft voor mijn gevoel een vrij divers programma, met lokale, muzikaal verschillende bands zoals Rancor en Flame Still Burns, maar ook grote namen als Nasty en Madball. Hoe stel je zo'n programma samen? En is het lastig om een band als Madball uit de VS hier te krijgen? Moeten die bijvoorbeeld op tour zijn? R: Vooropgesteld: Voor ons is het essentieel dat er, behalve de gerenommeerde headliners, ook lokale bands op Rise or Die staan. Dat is in de lijn van hoe we vroeger in de Oefenbunker al shows organiseerden. Kwam er zo nu en dan eens een gerenommeerde band langs, dan speelden daar altijd de lokale bands mee samen. Daardoor groeit een scene en zien bands dat ze wel degelijk met de bekendere bands kunnen spelen. Dat zien we als verantwoordelijkheid naar de lokale scene. Het is niet alleen zo dat je op Rise or Die een Madball moet kunnen zien, maar ook een band als Flame Still Burns. Dat moet ook logisch zijn. Dit is immers van onze scene, voor onze scene. Btw, op de pre-party in Outpoet speelt ook de lokale band Out Of The Blue!
Om een Madball te boeken, moeten ze wel op tour zijn, ja. Het kan ook als je ze moet invliegen, maar dan is het voor ons budgettair niet haalbaar. Gelukkig verbinden ze nu hun Oost-Europa tour aan deze show en wordt het gemakkelijker.
Het programma an sich stellen we samen door te kijken wie er op tour gaat zijn in de begin oktober periode en te kijken naar welke Europese bands interessant zijn. Dat is allemaal niet altijd even gemakkelijk. Vooral in het bekendere segment van bands wordt vaak heel strategisch geboekt en (niet) vooruit gepland. Daar zit dan toch wat meer aan carrièreplanning achter dan je wellicht vermoedt. Als een festival bekender wordt, wordt het echter ook interessanter voor de bands/boekers en krijg je bands wellicht wat sneller op de line-up. Daar werken we uiteraard naartoe ;)
(J) Behalve de Nieuwe Nor zelf worden ook de jongerenhangplek Output (voor de pré-party) en café Bluff (afterparty) erbij betrokken. Waarom is dat belangrijk voor je?
R: Zoals gezegd is deze regio altijd sterk geweest in de hardere alternatieve muziek. Zij het metal, punk, hardcore, etc. en vooral ook in het zelf initiatief nemen waar er op het eerste oog geen mogelijkheden zijn. Output en Bluff zijn daar zeker exponenten van. Het betrekken van Output en Bluff vinden wij dus een essentieel onderdeel van Rise or Die. De dingen die Marcel, Jeffrey, Niels en co. op poten zetten op allerlei fronten en daarmee de lokaal alternatief denkende jongeren (en volwassenen) een podium en plek bieden, is niet vanzelfsprekend. Zouden we die locaties/mensen overslaan, dan ben je gewoon niet goed bezig, mijns inziens. Beiden betekenen al jaren op heel veelzijdige manieren heel veel voor de regio. Zeker Marcel en Daphne met Bluff zijn evenveel onderdeel van Rise or Die als Born From Pain dat is. Dus voor ons is het logisch. Bij Output spelen er drie bands en is er een heel randprogramma (skateboard contest, silent disco, etc.). En bij Bluff vieren we na de show tot diep in de nacht een mooi feestje met de Kirchroa Tropical DJ's.
(J) Op zo'n avond ben je behalve met de organisatie rond het festival ook nog met je eigen band, Born From Pain, bezig, waarmee je op het podium staat. Is dat niet lastig?
R: Gelukkig is mijn rol op zo'n avond beperkt tot een gastheerrol. De dames en heren van De Nieuwe Nor doen de productie en nemen het harde werk uit handen. Desalniettemin is het natuurlijk altijd relaxter als je zelf niet speelt. Aangezien Rise or Die natuurlijk mede uit de koker komt van Born From Pain, geven we zelf ook telkens acte de présence. Maar over het algemeen valt het allemaal wel mee. Bovendien is spelen in Heerlen sowieso altijd te gek, dus we zouden het ook niet willen missen.
(J) Ik heb gehoord dat er op de pré-party onder andere een soort mini-docu te zien zou zijn over Born From Pain. Klopt dat? En wat kunnen we sowieso nog de komende tijd van jullie verwachten?
R: Nou, dat was wel de bedoeling. Of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn, weet ik eerlijk gezegd op het moment dat ik dit typ niet. De status daarvan is mij op dit moment niet bekend. Dus te veel erop verheugen zou ik nog niet doen, haha.
Wij zijn momenteel eindelijk bezig met nieuwe muziek en voor het einde van het jaar gaat er sowieso nog iets nieuws komen. Wordt ook tijd, aangezien "True Love" (red.: het laatste Born From Pain-album) alweer een reeks van jaren achter ons ligt. Voor de rest zijn we na Rise or Die met Madball en Nasty op tour in Oost-Europa en spelen we verder nog een hele reeks van shows tot het einde van het jaar.
(J) Welke nieuwe band tip je die ons op het festival helemaal gaat verrassen?
R: In Output: Becoming AD en in De Nieuwe Nor zet ik m'n geld op Lies! Ga dat zien!