bron: website Mijnwater
In april 2022 heropende De Nieuwe Nor aan de Pancratiusstraat in Heerlen officieel na 2 jaar bouwen. Een nieuwe, grote zaal werd gerealiseerd, waarmee de capaciteit werd verdrievoudigd. In de twee zalen is gelijktijdig plaats voor in totaal ruim duizend bezoekers. Alle ruimtes worden verwarmd en gekoeld met Mijnwater. De benodigde warmte en koude komt deels uit de mijngangen, maar het merendeel bestaat uit restenergie van andere Heerlense gebouwen. Een unicum voor een poppodium dat zich richt op de toekomst, voor Nederlandse én Europese begrippen.
Ria Doedel, interim bestuurder bij Mijnwater: "Mijnwater is al sinds 2008 samen met Gemeente Heerlen bezig met het verduurzamen van de stad. Appartementen en kantoren liggen daarbij het meest voor de hand: de energiebehoefte is redelijk voorspelbaar en constant. Voor een lage temperatuur-systeem als Mijnwater is dat ideaal.Een poppodium kent een bijzondere uitdaging. In korte tijd staan er duizend man in een zaal en dan moet je heel snel kunnen koelen. Die uitdaging vergt anders denken. We zijn dan ook heel trots dat we samen met alle partners de klus hebben geklaard.”
De warmte die de band en het publiek tijdens een optreden genereert, verdwijnt straks niet meer in de open lucht, maar wordt via het Mijnwater netwerk naar plekken gebracht waar behoefte is aan die warmte, bijvoorbeeld naar de urban studio’s van Weller. Projectleider Tom Dieteren: “Veel mensen denken nog dat Mijnwater alleen draait om warmte en koude uit de mijngangen. Maar dat is nog maar zo’n 40%, we gebruiken dat vooral als een buffer. De meeste energie komt van andere gebruikers, zo dicht mogelijk in de buurt. Waar Nieuwe Nor vooral behoefte heeft aan koeling, creëren ze warmte voor anderen. Die uitwisseling van energie is het mooie van het Mijnwater-concept.”
Op de daken van de Nieuwe Nor zijn 168 zonnepanelen gerealiseerd, waarmee o.a. het Mijnwater-systeem van energie wordt voorzien. Johan de Niet, directeur van Nieuwe Nor: “Zonnepanelen op het dak is één ding, maar als poppodium in Heerlen wilden we daarnaast graag gebruik maken van dit innovatieve energieconcept uit eigen stad. De uitwisseling van energie met andere gebouwen uit het netwerk verbindt ons letterlijk met de stad. Dat we dit duurzame energieconcept als enige poppodium in Europa gebruiken, is natuurlijk te gek.”
Wethouder Charles Claessens: “Samen werken we aan een aantrekkelijke en leefbare stad. De Nieuwe Nor doet dat niet alleen door muziek. Maar ook door de inzet van Mijnwater. Dit soort duurzame oplossingen zijn ontzettend belangrijk voor een leefbare stad op de langere termijn. Ik ben ontzettend blij dat dit gelukt is. Als portefeuillehouder duurzaamheid probeer je bewoners en andere organisaties te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen en hen daarbij te helpen. Dan is het fantastisch als je als gemeente zelf een goed voorbeeld kunt geven waar ook nog eens muziek in zit."