Gong (UK)

Gong (UK)

legendarisch psychedelisch space rock collectief

07 september 2022 Nieuwe Nor
Open: 19:30
Aanvang: 19:30
Einde: 23:30

Gong is geen band, het is een cultuur. Zanger-gitarist Daevid Allen, toentertijd lid van Soft Machine, en zangeres Gilli Smyth richtten de legendarische spacerockband op in 1967 in Parijs. De excentrieke, psychedelische band baseerde haar bestaan op een centrale filosofie rond de planeet Gong en het personage Zero the Hero. Het verhaal is gebaseerd op een visioen van Daevid Allen, waarin hij “zijn toekomst voor zijn ogen zag” en zit vol zinspelingen op de bandleden en cannabisgebruik. De ‘mythe’ wordt in vijf platen uit de doeken gedaan: de ‘Radio Gnome Trilogy’. Sinds het ontstaan kende GONG heel wat incarnaties (en bijhorende naamsveranderingen). Andere opmerkelijke leden – Gong versleet er doorheen de geschiedenis een vijftigtal - waren onder andere Steve Hillage en Pierre Moerlen.

De dood van Daevid Allen in 2015 betekende geenszins het einde van GONG. Het was zijn expliciete wens dat Kavus Torabi (zang/gitaar) de nieuwe frontman zou worden van de band. Samen met Fabio Golfetti (gitaar/zang), Dave Sturt (bas/zang), Ian East (sax/fluit) en Cheb Nettles (drum/zang) blijven ze zeer productief. In 2019 verscheen het laatste studio-album 'The Universe Also Collapses'.

In 2022 gaat Gong opnieuw op een tour waarover zeker weer veel te doen zal zijn. Want stilstaan is er niet bij voor deze altijd-veranderende unieke act: Gong has no time for the old normal, so as we look towards 2022, let us unleash THE NEW ABNORMAL! There's a revolution coming and, by the gods, it's going to need a soundtrack. Let us congregate, sing praises to the moon and love, love, love.

Artist Info
Gong
Gong

Gong is een van oorsprong Engels-Franse, en later Europees-Australische, band, opgericht eind jaren zestig van de 20e eeuw. De bezetting is gedurende het bestaan van de band voortdurend gewijzigd. Gong is genoemd naar de gong, het lievelingsmuziekinstrument van oprichter Daevid Allen.Over de muzikale geschiedenis van Gong kan je met gemak een encyclopedie vol schrijven. Een carriere van vijftig jaar (!) met voortdurende bezettingswisselingen, bandleden uit alle windstreken en grenzeloze muzikale vrijheden. Dat is wat Gong typeert.De geestelijke vader van dit alles is de uit Australie afkomstige en in Engeland neergestreken beatnik/poet Daevid Allen. Na een Franse tournee met Soft Machine mocht Aussie Allen (door een verlopen visum) Engeland niet meer in. Van de nood een deugd makend, richtte hij met de in Parijs ontmoette zangeres Gilli Smyth (later mevrouw Allen) eind jaren zestig de eerste versie van Gong op.Gong maakt geestverruimende rockmuziek in de breedste zin van het woord: progrock (toen nog voluit progressieve rock) met invloeden uit de psychedelica, jazzrock, fusion, spacerock en Krautrock. Als het resultaat maar bedwelmend klinkt. Albumtitels als Flying Teapot en Camembert Electrique spreken boekdelen.Gong is geestverwant aan Soft Machine, King Crimson en Yes. Gitaristen Steve Hillage en Allan Holdsworth (Soft Machine, UK) maakten lange tijd deel uit van de band. De Gong-familie omvatte (o.a.) ook nog Mother Gong, Planet Gong en New York Gong (met Bill Laswell).In 2015 overleed oprichter Daevid Allen. Een jaar later maakte Gong het album Rejoice! I'm Dead!. Was dat album een eerbetoon aan Allen, het nieuwste album The Universe Also Collapses is de doorstart voor de band. Het huidige Gong bestaat uit zanger/gitarist Kavus Torabi, Fabio Golfetti (gitaar), drummer Cheb Nettles, bassist Dave Sturt en saxofonist Ian East.

Lees verder...
Play list

Veelgestelde vragen

Hebben jullie een garderobe of kluisjes/lockers?

Bewaar je jas, tas en andere waardevolle dingen in een van onze lockers. Deze lockers zijn van te voren online te reserveren of via een terminal in onze foyer te gebruiken.

De kosten voor gebruik van een locker zijn 3 euro voor de hele activiteit. De locker is de hele avond toegankelijk via een code die je zelf bepaalt. Lockers hebben een formaat van 23 x 27 x 40 cm.

Reserveer hier alvast je locker.

Kan ik in de Nieuwe Nor met cashgeld betalen?

In de Nieuwe Nor betaal je volledig contactloos! Je kunt alleen met je bankpas (of smartphone) voor je drankje betalen. Wil je toch graag contant betalen? Dan zijn er opwaardeerpassen beschikbaar bij de kassa.

Ik heb geen e-ticket ontvangen. Wat nu?

In uitzonderlijke gevallen is je betaling wel gelukt, maar ontvang je geen e-ticket. Check altijd eerst je spam-map. Ticket niet gevonden? Vul dan via deze link je mailadres in en Stager stuurt je alle tickets voor toekomstige evenementen op die met dat mailadres gekocht zijn.

Nog steeds niet gelukt? Stuur ons een mailtje via [email protected].

Ik heb kaarten, maar ik kan bij nader inzien niet komen. Wat nu?

In veel gevallen kunnen we kaarten niet terugnemen. Een ticket is een vrijetijdsproduct. Ten aanzien van deze producten is bepaald dat ze niet geretourneerd kunnen worden. De koop en verkoop van tickets valt onder de uitzonderingsbepaling als opgenomen in artikel 6:230p sub e BW die betrekking heeft op vrijetijdsproducten. Je kunt dit nalezen op de website van de Consumenten Autoriteit. Alleen bij afgelaste concerten of voorstellingen krijg je de volledige kosten (incl. de servicekosten!) van je ticket retour."

We adviseren je het ticket aanbieden aan anderen geïnteresseerde(n). Doe dat via Ticketswap en post de link in het Facebook-evenement waar je andere geïnteresseerden in het evenement vindt. Ons ticketsysteem Eventix werkt samen met Ticketswap en zorgt ervoor dat er een nieuw ticket wordt uitgegeven en jouw ticket wordt ongeldig gemaakt. Door(ver)kopen is op eigen risico. Let op: je mag een ticket alleen doorverkopen tegen de prijs op het ticket (+maximaal 20%).

Bij verhindering door overmacht (ziekte, ongeval, familieomstandigheden, e.d.) verzoeken wij je contact met ons op te nemen en zoeken we een passende oplossing. Doe dit - indien mogelijk - minimaal 24 uur voor het concert.

Ticket(s) bestellen
Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies