Zimmerman (BE)

Zim­mer­man (BE)

Simon Casier (Balthazar) schreef 'de meest romantische plaat van de 21e eeuw'

22 maart 2024 Nieuwe Nor
Open: 20:00
Aanvang: 20:30
Verwachte eindtijd: 22:00

Simon Casier, bekend als de bassist van Balthazar, vond het jammer dat Bob Dylan zijn eigen naam niet gebruikte. 'Dus gebruik ik hem maar', bedacht hij. En dus mag je hem tegenwoordig ook aanspreken als 'Zimmerman'. Net als de andere leden van de Balthazar kwam zijn solo-project tot stand tijdens een sabbatical van de Belgische supergroep. Na 'The Afterglow' in 2016 is er nu het tweede album 'Love Songs'. Het plan dat hij erbij had: 'De meest romantische plaat van de eenentwintigste eeuw maken'. En het minste wat je kan zeggen, is dat hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Het onderwerp van zijn liefde - Noémie Wolfs, u welbekend - had al eerder een love song cadeau gekregen. Ze was de inspiratie voor ‘You won my heart’ op debuutplaat The Afterglow. Maar dit keer mocht het nog directer, nog onverbloemder. En de nummers graven toch net iets dieper dan 'I love you' en 'You’re beautiful'.

Verliefdheid zonder humor is nooit een lang leven beschoren. Ook op dat vlak zit het snor. Een plaat vol liefdesliedjes is een delicate evenwichtsoefening. Het komt erop aan het evenwicht te bewaren tussen cheesy sentiment en oprechte schoonheid. “Misschien heb ik die lijn zelfs een paar keer overschreden. Heel cool en rock-‘n-roll klinkt het natuurlijk niet, maar dat heeft me sowieso nooit geïnteresseerd. Ik wil gewoon de muziek maken die ik wil maken op het moment dat dat ook emotioneel klopt. Ik heb op de plaat gezegd wat ik te zeggen had, binnen de spanningsboog die ik voorop had gesteld. Bij Balthazar spelen is fantastisch en ik doe niets liever dan bas spelen. Maar bij Zimmerman kan ik mijn eigen ei kwijt. Die afwisseling houdt het verfrissend.”

Het resultaat is een bijzondere plaat met tien compacte, toegankelijke nummers die, door de fraaie strijkers-arrangementen meer dan eens aan de klassieke popsongs van Burt Bacharach doen denken. Tijdloos, maar toch modern. Lichtvoetig, maar nooit vrijblijvend. En altijd onverbloemd. Dat laatste is een uitloper van Wish You Were Here, het bloedstollende eerbetoon aan zijn overleden broer dat vorig jaar met lof werd overladen. Beide platen kwamen gelijktijdig tot stand, ook al kunnen ze qua vorm en en inhoud nauwelijks verder van elkaar liggen. Op Wish You Were Here - één lange compositie van drie kwartier - was geen plaats voor beeldspraak of metaforen: het thema vroeg concrete taal. De dingen moesten bij de naam worden genoemd. Dat luchtte op, en daardoor durft Simon Casier het aan om zich ook op Love Songs van zijn meest kwetsbare kant te laten zien. “Vroeger interesseerden songteksten me niet zo. Nu weet ik dat een goeie lyric een nummer honderd keer beter kan maken.” En kijk: hij heeft op deze derde plaat romantiek tot kunstvorm verheven. Leve de liefde? Leve de liefde!

LOVERS-ticket voor concerten Zimmerman én Noemie Wolfs
Op donderdag 25 april Noémie Wolfs, de partner van Simon Casier, óók in de Nieuwe Nor. Zij presenteert haar nieuwe album 'Wild At Heart' (relaesedatum: 3 november 2023) waarop de voormalige zangeres van Hooverphonic de krachten bundelt met Simon. Voor geliefden bieden wij het 'LOVERS ticket', bestaande uit twee tickets voor beide shows, inclusief een speciaal welkomstdrankje bij aankomst bij beide concerten. Dit combi-ticket kost € 45,- (normale prijs: € 58,-), ook deze zijn vanaf vrijdag 1 december om 10:00 te krijgen via deze link.

De kaartverkoop is gestart

Artist Info
Zimmerman
Zimmerman

Simon Casier is, zo omschrijft Humo hem, "een allround inzetbaar multitalent dat je ook aan de toetsen, op de gitaar of achter de drums kunt zetten. Toen Balthazar een pauze nam, bracht Casier (als Zimmerman) zijn eerste soloplaat uit met toetsenist Senne Guns (o.m. Admiral Freebee, Spinvis) en drummer Laurens Billiet (o.m. Ides Moon). Net zoals Balthazar-frontmannen Maarten Devoldere (als Warhaus) en Jinte Deprez (als J. Bernardt) dat ook doen. De naam Zimmerman daar is hij opgekomen via Bob Dylan aka Robert Zimmerman: "Ik ben erbij terechtgekomen door `God' van John Lennon, jaren geleden. Het stuk waar hij zingt: `I don't believe in Elvis, I don't believe in Zimmerman, I don't believe in Beatles'. Ik dacht: who the fuck is die Zimmerman, dat die zomaar eventjes tussen Elvis en The Beatles mag staan? Bob Dylan dus. Ik was weer wat wijzer geworden en ik had een naam voor mijn project.In Zimmerman neemt Balthazar-bassist Simon Casier de gitaar ter hand en zingt hij zijn eigen, getormenteerde songs. Die schrijft hij al bijna 20 jaar.

Lees verder...
Play list

Veelgestelde vragen

Hebben jullie een garderobe of kluisjes/lockers?

Bewaar je jas, tas en andere waardevolle spullen in een van onze lockers. Deze lockers zijn van te voren online te reserveren of ter plekke via een terminal (PIN-only) in de entree.

De kosten voor gebruik van een locker zijn 3 euro voor de hele activiteit. De locker is de hele avond toegankelijk via een persoonlijke code. Lockers hebben een formaat van 23 x 27 x 40 cm.

Jassen/tassen zijn niet toegestaan in de zalen. Poppodium Nieuwe Nor beschikt niet over een garderobe.

Reserveer hier alvast je locker.

Kan ik in de Nieuwe Nor met cashgeld betalen?

In de Nieuwe Nor betaal je volledig contactloos! Je kunt alleen met je bankpas (of smartphone) voor je drankje betalen. Wil je toch graag contant betalen? Dan zijn er opwaardeerpassen beschikbaar bij de dagkassa.

Ik heb geen e-ticket ontvangen. Wat nu?

In uitzonderlijke gevallen is je betaling wel gelukt, maar ontvang je geen e-ticket. Check altijd eerst je spam-map. Ticket niet gevonden? Vul dan via deze link je mailadres in en Stager stuurt je alle tickets voor toekomstige evenementen op die met dat mailadres gekocht zijn.

Nog steeds niet gelukt? Stuur ons een mailtje via [email protected].

Ik heb kaarten, maar ik kan bij nader inzien niet komen. Wat nu?

In veel gevallen kunnen we kaarten niet terugnemen. Een ticket is een vrijetijdsproduct. Ten aanzien van deze producten is bepaald dat ze niet geretourneerd kunnen worden. De koop en verkoop van tickets valt onder de uitzonderingsbepaling als opgenomen in artikel 6:230p sub e BW die betrekking heeft op vrijetijdsproducten. Je kunt dit nalezen op de website van de Consumenten Autoriteit. Alleen bij afgelaste concerten of voorstellingen krijg je de volledige kosten (incl. de servicekosten!) van je ticket retour."

We adviseren je het ticket aan te bieden aan anderen geïnteresseerde(n). Doe dat via Ticketswap en post de link in het Facebook-evenement waar je andere geïnteresseerden in het evenement vindt. Ons ticketsysteem Stager werkt samen met Ticketswap en zorgt ervoor dat er een nieuw ticket wordt uitgegeven en jouw ticket wordt ongeldig gemaakt. Door(ver)kopen is op eigen risico. Let op: je mag een ticket alleen doorverkopen tegen de prijs op het ticket (+maximaal 20%).

Bij verhindering door overmacht (ziekte, ongeval, familieomstandigheden, e.d.) verzoeken wij je contact met ons op te nemen en zoeken we een passende oplossing. Doe dit - indien mogelijk - minimaal 24 uur voor het concert.

Ticket(s) bestellen
Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies