Hiphop in Heerlen - Sander Bosch over de verbinding tussen stad en genre

Hip­hop in Heer­len — San­der Bosch over de ver­bin­ding tus­sen stad en genre

Hiphop in Heerlen. Hier moet je zijn. Ik weet in ieder geval niet beter. Sinds ik klein ben is hiphop overal in de stad. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein jongetje stond te kijken naar Lange Frans & Baas B op het Pancratiusplein. Naar een show van Pete Philly & Perquisite ging in het Parkstad Limburg Theater en zelfs internationale sterren als KRS-One heb mogen zien in de Nieuwe Nor. Niet gek voor een stad in Zuid-Limburg. Op latere leeftijd ontdekte ik The Notorious IBE en werd ik verliefd op de sfeer die er heerste. Iedereen samen, uit allemaal verschillende landen, overal muziek en dans. Dit had ik nog nooit eerder gezien. Als ik tegenwoordig naar mijn werk wandel en de graffiti-murals zie, denk ik: “Heerlen is hiphop”.

Ik werk sinds januari bij poppodium Nieuwe Nor als programmeur pop & hiphop. Voor mij voelde dit als een logische stap. In 2013 begon ik aan mijn snuffelstage in mijn eerste jaar van mijn studie met de opdracht een eigen evenement te starten. Sinds 2014 organiseer ik in het poppodium mijn eigen hiphop-georiënteerde dance-avond ‘NOVACANE’. Vanaf het begin heb ik het gevoel gehad dat dit echt mijn thuis was en dat alle ideeën in mijn hoofd realiteit konden worden met de juiste ondersteuning van de programmeurs van de Nieuwe Nor. Vele succesvolle edities volgden en het heeft veel betekend voor mij en mijn carrière als DJ door heel het land. Ik denk dat ik niet zo ver was gekomen, als ik niet de ondersteuning had gekregen die de Nieuwe Nor mij altijd geboden heeft.

Precies deze insteek probeer ik toe te passen in mijn werk als programmeur. Ik wil dat de jonge makers, die bij de Nieuwe Nor komen, echt het gevoel krijgen dat dit hun thuisplek kan zij. Dat dit de plek kan zijn waar hun ideeën werkelijkheid kunnen worden. Zij mogen echt creatief denken en ik faciliteer binnen de kaders van de Nieuwe Nor wat zij bedenken. Daarnaast ben ik natuurlijk op zoek naar de tofste hiphop en pop-acts. Het neusje van de zalm wat betreft nieuwe namen maar ook de grote gevestigde namen. Hiphop is breder dan ooit en mijn muzieksmaak is ook gegroeid door de jaren heen. Verwante genres als afro, dancehall, trap, latin, r&b en meer moeten ook hun plek vinden in dit mooie poppodium als je het mij vraagt.

Hiphop in Heerlen. In de Nieuwe Nor moet je zijn. In de paar maanden dat ik hier werk zijn er al een aantal toffe shows en feestjes die je volgens mij écht moet bezoeken. Ik neem je even mee: Op 13 mei staat de hiphop koning van Nederland in de Nieuwe Nor: Hef is in het huis! Voor de vierde keer in Heerlen, voor de eerste keer in onze Gulpener Grote Zaal. Op diezelfde dag, in onze vertrouwde kleine zaal, strijkt een van de jonge makers waar ik eerder over schreef neer: TEARS, een jonge workwear- en kledingmaker uit Landgraaf met een breed draagvlak binnen de jonge alternatieve hiphopliefhebbers, serveert een line-up van vrienden. Jonge vooruitstrevende acts zoals Nelcon en Bokoedro doen shows tijdens H-Town. Een mooi contrast met wat er in de Grote Zaal gebeurt. In de maand juni, de 10e om precies te zijn, staat weer zo’n gevestigde legende in ons huis. Vanuit Eindhoven komt Fresku onze zaal op zijn grondvesten laten schudden. Top!

Wil je feesten, dan kan dat! Neem bijvoorbeeld de afro-vibes die geserveerd worden tijdens het feest Voodoo op 6 mei. Een sound die in de randstad al jaren het nachtleven domineert. Ook NOVACANE keert terug op 27 mei, met jonge superster Cristian D en hitproducer Trobi en kiest voor de jongste, populaire namen. Op 25 juni komt het allergezelligste r&b en dancehall-feestje van Nederland naar Heerlen, namelijk Vunzige Deuntjes. More to be announced. Kortom: genoeg te dansen de komende tijd in Heerlen!

Hiphop in Heerlen. Hier moet je zijn. Ik weet nog steeds niet beter. Heerlen bruist en met het oog op de zomer waarin The Notorious IBE na twee jaar absentie weer plaats mag vinden, én hiphopacts op festivals als Daddy Cool en Mama’s Pride (bij onze Geleense buren), kan ik weinig anders doen dan superenthousiast worden. Mijn hiphophart gaat sneller kloppen en wij gaan ons uiterste best doen om dat ook voor jullie te regelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies