Pussy Riot is in hun live shows feller dan ooit tegen Poetin

Pus­sy Riot is in hun live shows fel­ler dan ooit tegen Poetin

== Dit nieuwsbericht is overgenomen van Hilde Spille (bron) ==

Van activisten zijn het ondertussen echte verzetshelden geworden, de leden van het collectief Pussy Riot. Ze staan dan dan ook prominent in de top 10 protestsongs van de 21ste eeuw van Amnesty International.

In 2011 zongen ze op het Rode Plein "Putin pissed his pants". Maar vooral bekend geworden zijn ze door hun 'punk prayer' in de kathedraal van Moscow in 2012. Het protest in de kerk was gericht tegen de verdere samenwerking van Putin met de Russische orthodoxe kerk. De patriarch van de Russisch orthodoxe kerk was in het verleden een KGB-collega van Poetin.

Drie leden van Pussy Riot zijn toen gearresteerd en veroordeeld tot verblijf in een strafkamp. Maria Alyokhina was er één van. Haar boek "Riot Days" gaat over haar ervaringen, van de voorbereiding van het protest, via de arrestatie en het strafkamp, tot de nacht vóór haar vrijlating. Dat boek is de basis voor de voorstelling "Riot Days".

Afgelopen juli kreeg Pussy Riot van de University of Kent in Engeland een erendorcotraat, als dank voor hun inzet voor democratie.

Afgelopen September nog deed het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM in Strasbourg) een uitspraak over de Russische reactie op de protestactie van Pussy Riot tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014. Moskou is veroordeeld, en moet de vijf slachtoffers een schadevergoeding van € 15.000 betalen voor geestelijke schade en € 7.200 voor kosten en uitgaven.

Imageproxy 2

Ook nu blijft Pussy Riot actief en neemt geen blad voor de mond. In een interview van mei 2022, vlak na haar vlucht uit Moskow, zegt Maria Alyokhina tegen VRT NWS, dat ze bewust het woord 'oorlog' in de mond blijft nemen als het gaat om de inval van Rusland in de Oekraïne, ook al staan er in Rusland zware gevangenisstraffen op. "Fuck them. Als wij nu de waarheid niet zeggen, wat zal er dan met de volgende generaties gebeuren?"

Ondertussen blijft de oorlog in de Oekraïne doorgaan en worden nog meer proteststemmen in Rusland veroordeeld tot strafkampen.

"De hele wereld kan nu zien wie die zogenoemde mensen in het Kremlin echt zijn. (...) Het is al jaren aan de gang."

Deze voorstelling maakt de ervaringen van Maria Alyokhina direct invoelbaar. Een echte eye-opener!

Pussy Riot speelt op vrijdag 12 april in poppodium Nieuwe Nor. Deze show wordt georganiseerd in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies