De duistere kelderbodes van XII Thorns

De duis­te­re kel­der­bo­des van XII Thorns

Het is zaterdag 2 september 2023, ergens in de vroege middag, wanneer ik even van het terrein van de Oefenbunker (waar op dat moment volgens menigeen ̈de hardste Bunkerpop ooit ̈ plaatsvindt) gesneakt ben om tussendoor snel wat te eten. Bij mijn terugkomst hoor ik al van veraf brute deathcore klanken van het podium afkomen, die zelfs nog net wat duisterder, gemener, slepender en harder zijn dan alles wat we tot nu toe al de avond van tevoren hoorden. Het mag dan nog vroeg zijn, maar de toon is letterlijk gezet. De band heet Xll Thorns en ze laten meteen een blijvende indruk achter.

Zaterdag 24 februari staat Xll Thorns in de Oefenbunker op het podium, samen met Distant en For I am King. Tijd om ze eens echt aan jullie voor te stellen.

J: Ok, stel jullie even voor aan iedereen die jullie nog niet kennen: Wie zijn Xll Thorns, waar komen jullie vandaan en hoe en wanneer is de band ontstaan?

Xll: We zijn een 4-koppige formatie uit de verschillende mijnstreken (Geleen, Genout, Heerlen & Landgraaf). Erik (drum), Roel (Gitaar), Tomm (gitaar), Louis (vocals). Het prille begin van XII Thorns is terug te herleiden naar de corona tijden (december 2021). Destijds zijn we begonnen als een studioband/project, met het voornaamste doel om weer lekker harde muziek te maken.

Het mooie aan deze formatie is dat we elkaar ook al lang kennen en in verschillende bands samen hebben gespeeld (Forgettofogive, Prospect). Toen de formatie een jaar later compleet was en het XII Thorns concept vorm begon te krijgen, werd de drang om live te gaan spelen alsmaar groter.

J: Welke bands of muziekstijlen hebben een sterke invloed op jullie gehad?

Xll: We zijn uiteraard behoorlijk geïnspireerd door de new-wave deathcore bands, maar hebben zeker ook roots in traditionele metal genres. Binnen de band zijn de favoriete inspiratiebronnen: Lorna Shore, Aborted, Mayhem, Chelsea Grin, Oceano, Whitechapel. De stijl van XII Thorns is hier ook een eindproduct van. We maken blackened deathcore, waarbij we inspiratie halen uit de traditionele blackmetal, deathmetal bands en de moderne deathcore bands. We willen met XII Thorns ook graag die muzikale stijlen nog dichter bij elkaar brengen.

J: Wat zijn de thema ́s in jullie teksten en waar komt die inspiratie vandaan?

Xll: We halen voor de teksten inspiratie uit paranormale/mystic horror films, bijvoorbeeld the Conjuring, the Shining, Evil Dead. We vinden het belangrijk dat de spanning in de sound, de teksten, beeld en live performance op elkaar afgestemd zijn, waardoor de hele ervaring klopt. Voordat de tekst van een nummer geschreven wordt brainstormen we eerst over een thema of een verhaal wat we willen vertellen.

Onze laatste single ̈De Kelderbode ̈ is bijvoorbeeld gebaseerd op een oude kerkkrant uit de regio, die een van onze bandleden tussen wat oude spullen van familie gevonden heeft. Hier hebben we dan vervolgens een duistere twist aan gegeven

J: Jullie stonden onder andere ook de laatste keer op Bunkerpop, dat zijn 40-jarige jubileum vierde. Volgens sommigen ̈de hardste Bunkerpop ooit ̈. Hoe was dat?

Xll: Dat was een ontzettend vette show. We vonden het dan ook een eer dat we gevraagd werden om te spelen. Vooral omdat we nog een vrij nieuwe band aan het begin van onze (hopelijk bloeiende) carrière zijn. We moesten ook even wennen aan het daglicht en zonnetje, aangezien we toch erg duistere muziek maken en daar met onze productie ook op inspelen. Ook heel tof om deel te mogen uitmaken van de hardere line-up. We vinden het sowieso super dat de Oefenbunker structureel een platform biedt voor bands van ieder kaliber.

J: En nu wordt daar de show met Distant aan toegevoegd...zin in? En ook al een beetje bekend met de andere twee bands?

Xll: We kijken echt ontzettend uit naar die show. Distant is een band die grote stappen maakt. We mogen als Nederlandsche metalheads trots zijn op een band die internationaal zo hard aan het doorbreken is. For I Am King valt ook in die categorie, met ontzettend getalenteerde muzikanten. Op het moment dat Distant ons vroeg als support act ontplofte uiteraard onze whatsapp band-app.

Dit gaat sowieso een ontzettend vette show worden. Dus hou je van Deathcore, zwaar, melodisch of blackened dan is dit op 24 februari de show voor jou!

J: Wat vinden jullie van het 'Hard in Heerlen' concept waar de Nieuwe Nor mee begonnen is?

Xll: Ondanks dat er veel poppodia in Limburg zijn worden er maar weinig harde acts geprogrammeerd. Het is dan ook super vet om zo dicht bij huis dit concept terug te zien. We zijn zelf ook al regelmatig bezoeker geweest van Hard in Heerlen en het valt op dat de zaal iedere keer goed gevuld is. Dus wat ons betreft een concept dat here-to-stay is!

J: Door puristen aan zowel de metal-als ook de hardcore kant werd wel eens een beetje flauw gedaan over het deathcore-genre. Het zou maar een vluchtig verschijnsel zijn. Maar als ik bands als bijvoorbeeld Lorna Shore op de grote festivals zie beuken lijkt het levendiger en populairder dan ooit, vooral bij de jongere generaties. Hoe ervaren jullie dat?

Xll: We zien momenteel een opleving van hardere muziek, extremer, sneller, zwaarder, lomper en toch melodieus. We denken dat deathcore en muziek in het algemeen in golven komen en gaan. Het is nooit echt weg, maar misschien even wat op de achtergrond. Op dit moment is deathcore als genre sterker & verfijnder dan ooit tevoren. Er zijn uiteraard bands die beide golven mee gemaakt hebben (Whitechapel, Thy Art is Murder, Chelsea Grin etc), maar er is ook een super sterke, nieuwe lichting.

Verder vinden we het belangrijk dat iedereen luistert wat die persoon leuk vindt, ongeacht welk genre dat ook is. Daarnaast is er denk ik in elk subgenre altijd wel een band te ontdekken die de juiste snaar raakt.

J: Begin 2023 brachten jullie je eerste 7 ̈ ( ̈Wreath ̈) uit. Hoe is die ontvangen? Zijn er al nieuwe plannen? En wat kunnen we de komende tijd nog van Xll Thorns verwachten?

Xll: We zijn ontzettend verrast door de positieve ontvangst van onze EP. Vooral verrassend om te zien dat er internationaal naar onze EP geluisterd wordt. Er zijn inderdaad nieuwe plannen, begin december hebben we onze nieuwe single “De Kelderbode” uitgebracht (nu te vinden op spotify, youtube, apple music etc).

Voor volgend jaar zijn we actief shows aan het boeken en willen we voornamelijk het festivalseizoen meepikken. We hebben natuurlijk grote dromen, denk hierbij aan een slot op Jera on Air, een van de vetste festivals van Nederland.

Verder blijven we uiteraard muziek schrijven en hebben we al een aantal tracks op de plank liggen, die wellicht als singles of als ep/album uitgebracht worden.

J: Alvast bedankt en succes verder !

Xll: Bedankt voor het interview!

Meld je aan voor de nieuwsbrief En maak elke maand kans op gratis tickets
Nieuwe Nor maakt gebruik van cookies

Om NieuweNor.nl goed te laten werken maken we gebruik van functionele cookies. Geef je toestemming voor alle cookies, dan worden er mogelijk ook cookies van derden gebruikt. Deze maken het o.a. mogelijk om Youtube video's en Spotify playlists te tonen bij jouw favoriete artiesten. Lees hier alles over cookies op NieuweNor.nl

Alleen functionele cookies
Akkoord met alle cookies