IBA Kloostersessie ft. Robin Borneman
10 October 2019

Savelbergklooster


Toegang: alle leeftijden.
voorverkoop: € 13,00
cjp/student: € 11,00
avondkassa: € 15,00

Open 20:00 | Aanvang 20:30 | Einde 23:00

Tickets


Dit concert vindt plaats in het Savelbergklooster, Gasthuisstraat 2 in Heerlen.

De Brabantse singer-songwriter Robin Borneman is wereldberoemd als frontman van het Trans Siberian Orchestra. Met dit symfonische rockorkest speelt hij sinds 2013 jaarlijks zo’n zestig concerten over de hele wereld in arena’s voor tienduizenden fans. De Ossenaar met de whiskeystem kan het echter ook zelf en bewijst dat met zijn indrukwekkende folk-/rootstrilogie Folklore, waarvan deel 3, The Cradle Tree afgelopen februari uitkwam. In het muzikale landschap dat zich op zijn albums ontvouwt is het vaak schemerig en soms zelfs duister – denk aan Tom Waits, 16 Horsepower en Johnny Cash. Op donderdag 10 oktober komt Robin Borneman voor een intieme Kloostersessie naar het Savelbergklooster in Heerlen.  Deze speciale avond kun je echt niet missen want dit optreden is het laatste Folklore trilogie concert van de gewilde zanger.   

Het recente leven van Robin Borneman laat zich het beste omschrijven als een spannend en muzikaal boek; als een jongensdroom die is uitgekomen. In 2013 werd deze in het Brabantse Oss geboren zanger-muzikant via een YouTube filmpje ontdekt door Trans-Siberian Orchestra (TSO), een 20-koppig rock-orkest uit de Verenigde Staten. TSO is een van de meest succesvolle Amerikaanse muziekproducties ooit, met meer dan 10 miljoen verkochte albums en evenzoveel tickets. Elk jaar in november en december toert Robin met TSO langs alle grote arena’s van de Amerikaanse Oostkust. zo’n 60 stadionshows op rij voor gemiddeld 15.000 bezoekers per concert. Daarmee komt hij aan grofweg een miljoen toeschouwers op jaarbasis, een statistiek die door geen enkele Nederlandse act wordt geëvenaard, laat staan overtroffen. (Nee, zelfs niet door André Rieu!) Op 30 juni 2015 sloot TSO bovendien ook nog eens ’s werelds grootste hardrock- en metalfestival Wacken Open Air in Duitsland af voor ruim 80.000 bezoekers.Robin Borneman is inmiddels ook een gevierde solo-artiest. Het kenmerkende filmische aspect komt op zijn nieuwe derde solo-album Folklore II volledig tot zijn recht. Invloeden van Tom Waits, 16 Horsepower en Johnny Cash razen door het spookachtige landschap, maar ook de sprookjesachtige warmte van Nick Drake en Leonard Cohen is nooit ver weg. Net als deel I (2015) en deel II (2017) staat ook ‘Folklore III: The Cradle Tree’ bol van de symboliek. De poëtische trilogie vertelt het verhaal van een reiziger zonder naam, een vagebond die op zoek is naar zijn identiteit. Onderweg ondergaat hij diverse beproevingen, leert hij afscheid te nemen, lief te hebben en af te rekenen met zijn demonen. Daar waar deel I vooral avontuurlijk en experimenteel is en deel II bovenal duister en zwaar, is ‘Folklore III’ liefdevoller en universeler. De teksten zijn persoonlijker en gaan over bezinning, realisatie, liefde en wijsheid. Het album kreeg dan ook louter juichrecensies (o.a. 5*****/5***** sterren recensies in Musicmaker en Lust For Life); behaalde de 1e plek in de Vinyl Top-33 en kwam hoog binnen in de Album Top-100.IBA Parkstad Kloostersessies
De Kloostersessies van poppodium NIEUWE NOR gaan vanaf 2019 verder onder de naam ‘IBA Kloostersessies’. De sessies zijn rustgevende, intieme zit-concerten in de prachtige setting van de kapel van het Savelbergklooster in Heerlen. Muziekcultuur is belangrijk in Parkstad, en daarmee belangrijk in het centrum van Heerlen. Om deze cultuur te behouden en uit te bouwen wordt in het stadshart een breed muziekaanbod voor een jong publiek gepresenteerd. In dat kader wordt de ‘Muziekboulevard’ ontwikkeld. De uitbreiding van de Nieuwe Nor is onderdeel van het IBA-project ‘Muziekboulevard’. Activiteiten als de Kloostersesssies door de NIEUWE NOR zijn een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen het (her)gebruiken van monumenten in de regio en het profileren van de muziekscene die in Parkstad bloeit. De sessies ‘belichamen’ ook een nieuw zelfvertrouwen van Parkstad; een regio om trots op te zijn.

Dit concert vindt plaats op locatie Savelbergklooster, Gasthuisstraat 2 in Heerlen (praktisch naast de NIEUWE NOR). De organisatie is in handen van de NIEUWE NOR en de voorverkoop is gestart.


Meld je aan voor de nieuwsbrief