Tamikrest (Mali)
i.s.m. Parkstad Limburg Theaters & NIEUWE NOR
09 May 2020

Burgemeester Damenpark, Geleen


Gratis toegang: € 0,00
: € 0,00
: € 0,00

Open 15:00 | Aanvang 19:00 | Einde 20:00

Afgelast
Deze activiteit wordt vanwege de corona-crisis helaas definitief afgelast. Ticketkopers worden per e-mail op de hoogte gehouden van de nieuwe datum.

Deze activiteit wordt vanwege de corona-crisis helaas definitief afgelast. Ticketkopers worden per e-mail op de hoogte gesteld.

Echo’s van dub, blues, psychedelica, funk en zelfs artrock worden naadloos verweven met een kijk op de muzikale traditie van Toeareg. Tamikrest, wat “kruispunt” betekent in de taal van de Toearegs, heeft haar naam goed gekozen. De Malinese band mixt de waardes van haar eigen tijdloze cultuur met de geluiden en visies die ze ontdekken tijdens hun vele tours door Europa. In het voorjaar van 2020 brengt Tamikrest een nieuw album uit. Ter ere hiervan geeft het vijftal op zaterdag 9 mei 2020 een concert op Mama's Pride festival in Geleen (i.s.m. Parkstad Limburg Theaters & Nieuwe Nor).


Tamikrest ontstond een jaar of tien geleden, toen bandleider Ousmane Ag Mossu muziek begon te maken met vrienden in Kidal, het centrum van de Toeareg-cultuur. Kidal is een stad in Mali in het zuiden van de Sahara en meteen ook de titel van Tamikrest’s laatste album uit 2017. Grote muzikale inspirator van de muzikanten in Tamikrest is een andere Toeareggroep, Tinariwen, en vooral hun muzikaal leider Ibrahim Ag Alhabib, die al vanaf de late jaren zeventig actief is en begin deze eeuw naar de westerse wereld doorbrak.Net als Tinariwen combineert Tamikrest traditionele Afrikaanse muziek met invloeden uit de rock: Jimi Hendrix, Bob Marley en Mark Knopfler voorop. De muziek is donker, bluesy, traag en in zekere zin monotoon. Maar tegelijk dwingend en onontkoombaar. Achter de relaxte gitaarpartijen die eindeloos lijken voort te gaan en gemakkelijk associaties oproepen met de cadans van een onbezorgde toeristische woestijntocht op de rug van een kameel, gaat een diepe frustratie schuil. Ousmane zingt over het kortwieken van de nomadische tradities, eerst door Westerse kolonisten en de laatste jaren door onderdrukking van de Toerag-minderheid. Dat doet hij consequent in Tamasheq, de eigen taal van de Toeareg, die langzaam maar zeker dreigt te verdwijnen. En zo staat Tamikrest constant op het kruispunt tussen traditie in taal en cultuur en vernieuwing op muzikaal gebied.

Dit concert wordt georganiseerd door poppodium NIEUWE NOR i.s.m. Parkstad Limburg Theaters en vindt plaats in poppodium NIEUWE NOR. De kaartverkoop start op vrijdag 6 september 2019 om 10:00 uur.


Meld je aan voor de nieuwsbrief