The David Cross Band (UK)
+ support-act: Cross & Jackson (UK)
18 May 2017

NIEUWE NOR - zaal


voorverkoop: € 22,5
CJP: € 17,5
student: € 17,5
Avondkassa: € 25

Open 19:30 | Aanvang 20:00 | Einde 23:00

Tickets


Tijdschema | 19:30 uur: deuren open | 20:00 uur - 20:30 uur: Cross & Jackson | 21:00 uur - 22:30 uur: The David Cross Band

Na het fraaie optreden van Stick Men halen we weer een van de (oud-)King Crimson-bandleden naar Heerlen. En niet zo maar één: David Cross werd bekend als violist bij de legendarisch progressieve rockband van Robert Fripp. Hij geldt als pionier op het gebied van de electrische rock viool en maakte van 1972 tot 1974 deel uit van de baanbrekende formatie toen deze o.a. het legendarische album 'Larks' Tongues in Aspic'(1973) opnam. Zijn eigen band waarmee hij op donderdag 18 mei de NIEUWE NOR aandoet, is niet ook mis en bestaat uit louter topmuzikanten: David Jackson (Van der Graaf Generator), Craig Blundell (Steven Wilson, Frost*), zanger Jinian Wilde, Paul Clark (Tolga Kashif) en bassist Mick Paul. Verwacht tijdens dit concert nummers van King Crimson, Van der Graaf Generator en stukken uit het omvangrijke oeuvre van David Cross.

The David Cross Band
David Cross speelde van 1972 tot 1974 bij King Crimson. Zijn spel op elektrische viool en de mellotron bepaalde in belangrijke mate het geluid op de albums Lark's Tongues in Aspic en Starless and Bible Black. Onder druk van bandleider Robert Fripp verliet hij de band nadat het album Red was opgenomen; hij wordt daarop slechts nog genoemd als gastmusicus.
 
Maar de muzikale verdiensten van Cross gaan verder dan King Crimson. Hij speelde in de rocktheatergroep Ascend, bracht vijf albums uit als bandlid van Radius. Zijn muzikale oeuvre lijkt nauwelijks grenzen te kennen als je naar zijn catalogus kijkt: progrock, metal, jazz, ambient. Dat blijkt ook op zijn eerste solo-album Memos from Purgatory (1987), een instrumentaal album waarop Cross zijn interesse in Arabische en andere oosterse muziek verwerkte. Het afgelopen jaar bracht maar liefst vier albums uit. Zijn nieuwe plaat ‘Sign of the Crow’(2016) wordt door critici omschreven als een 'unmitigated masterwork’(ongekend meesterwerk) en krijgt waardering van zowel metal en jazz-recensenten als de progressieve rock liefhebber.Maar ook de rest van de David Cross Band heeft een flinke staat van dienst: David Jackson maakte van 1969 tot 2005 deel uit van de Britse rockband Van der Graaf Generator. Hij wordt gezien als pionier van de saxofoon. Hij werkte samen met de muzikale grootheden der aarde, waaronder Peter Gabriel. Craig Blundell is één van de meest gevraagde drummers van de wereld. Hij verwierf bekendheid door zijn werk bij Steven Wilson en Frost. ‘Six string’ bassist Mick Paul maakt de ritmesectie compleet. Hij werkte eerder samen met David Hasselhoff en Eric Martin (Mr Big). support-act: Cross & Jackson (UK)
David Cross (ex-King Crimson) & David Jackson (ex-Van der Graaf Generator) zijn twee van de grote solisten uit de Prog Rock canon. Sinds ze elkaar ontmoeten op een Italiaans festival, voelen ze de constante drang om met elkaar te improviseren en componeren. Hun eerste album komt dit jaar uit. Vooraf aan het concert van The David Cross band heb je de zeldzame mogelijk om ze live iets unieks te horen creëren, speciaal voor jou!Dit concert vindt plaats in én wordt georganiseerd door poppodium NIEUWE NOR. De voorverkoop is gestart op woensdag 30 november om 20:00 uur.


Meld je aan voor de nieuwsbrief